» Wat is boccia
Wat is boccia


Boccia (spreek uit als botsja) is van oorsprong een Italiaans balspel, wat lijkt op jeu de boules en dat altijd in een sporthal of gymzaal wordt gespeeld op een veld van 12,5 bij 6 meter. Je kunt het met z'n tweeën, één tegen één (individueel) spelen maar ook twee tegen twee (pairs) en drie tegen drie (teams. Een bocciaset bestaat uit 1 witte (de jack) 6 rode en 6 blauwe leren ballen. Boccia is bedoeld voor mensen met een lichamelijke beperking van licht tot zeer zwaar beperkt. Voordat je boccia gaat spelen moet je ontdekken wat de beste manier voor jou is om de bal te rollen of te werpen. Dit kan zijn met de hand of voet als je geen of beperkte hand functie hebt. Als je de bal niet zelf kan vast houden of met de voet kan spelen dan kan je gebruik maken van een goot en een assistent, deze beweegt de goot op aanwijzing van jou, hij zit tijdens de hele wedstrijd op de grond met zijn rug naar het veld. Boccia kan recreatief en in wedstrijd verband worden gespeeld. In Nederland spelen clubs onderlinge wedstrijden, Internationaal worden er Europese- en wereldkampioenschappen gehouden. Sinds 1984 is boccia een Paralympischesport

Door middel van een toss wordt bepaald wie er mag kiezen welke kleur hij of zij speelt, rood mag altijd beginnen. De jack wordt door deze speler in het veld gebracht, De witte bal moet wel over de V lijn komen, het gebied tussen de werplijn en de V lijn markeert het gebied waar de jack niet tot stilstand mag komen, indien de jack niet over de V lijn gaat mag de tegenpartij deze werpen, en hij of zij probeert dan zijn gekleurde bal zo dicht mogelijk bij de jack te werpen. Daarna is de tegenpartij aan de beurt, hierna werpt de gene die het verst van de jack afligt, zo worden alle ballen van beide spelers gegooid dan wordt gekeken hoeveel ballen er liggen, dit is een end. Een wedstrijd duurt vier ends staat het dan gelijk wordt er een tie break gespeeld. Als een bal tijdens het spel buiten het veld raakt wordt deze uit gegeven, en wordt geplaatst in de doden ballen bak, indien de witte bal tijdens het spel uit het veld wordt gekaatst, wordt de witte bal teruggelegd op een aangegeven centrale plaats in het veld (op het kruis) en daarna gaat het spel verder met de partij die op dat moment het verst van de witte bal vandaan ligt.

Puntentelling

De puntentelling is simpel. Elke bal die dichterbij de witte bal ligt dan de dichtstbijzijnde bal van de tegenpartij levert één punt op. Ligt een bal van de tegenpartij op gelijke afstand, dan worden ze tegen elkaar opgeheven.

Individuele wedstrijden worden gespeeld in 4 ronden (elke speler speelt om de beurt, dus twee keer, de witte bal).

Teamwedstrijden hebben 6 ronden, bij paren (spelers met goot) is dit 4 ronden (elke speler speelt één keer de witte bal).

Per partij worden de punten van alle ronden bij elkaar opgeteld en de partij met de hoogste score is de winnaar van het spel.In Nederland wordt boccia in 5 klasse gespeeld; BC1 voor spelers met een zware spastische aandoening, BC2 spelers met een spastische aandoening, BC3 spelers zonder werp functie die gebruik maken van een goot, BC 4 rolstoel gebonden spelers die niet onder BC1 of BC2 vallen, en de open klasse BC5 die is voor iedereen toegankelijk die niet in een van de vorige klasse horen, ik speel in de BC5 klasse.


PhotobucketHoe is boccia ontstaan

De sport boccia heeft zijn bestaan te danken aan de ontdekking van stenen ballen. Deze stenen ballen werden voor het eerst in een graf van een farao ontdekt, dat dateerde van ongeveer 6.000 tot 7.000 voor Christus. Deze ballen hebben toen een ontwikkeling meegemaakt waaruit nauw aan elkaar verwante mikspelen zijn ontstaan zoals jeu de boules en boccia. In het laatste decennium heeft boccia zich ontwikkeld tot een sport voor mensen met een handicap, en zelfs voor mensen met een zware lichamelijke handicap. In 1989 werd boccia in Nederland geïntroduceerd.


[ terug... ]Omhoog

Maak vrienden

Datum

TIJD

Sponsors • BARRY EMONS
  o-o-o-o-o-o-o-o-o-
  -o-o-o-o-o-o-o-o-o-
  -o-o-o-o-o-o-o-o-o-
  -o-o-o-o-o-o-o-o-o-
  -o-o-o-o-o-o-o-o-o-
  -o-o-o-o-o-o-o-o-o-o

Bezoekersteller

Nieuws

 • Wil je een of meerdere foto's ontvangen stuur dan een email via het hier email adres hier onder, en we sturen u zo snel mogenlijk de foto's per email toe

Contact

 • Wilt u met mij contact, of heeft u wat te vragen klik in de bovenste balk op contact en vul daar het formulier in, of klik hier onder op E-MAIL ME ! Ik zal u dan zo spoedig mogenlijk antwoorden. Ook kan hier gevraagd worden om foto's die op de site staan per e-mail te ontvangen

extra

 • NIEUWS

Copyright 2002-2020